video streaming

Video Streaming

Video streaming is niet meer weg te denken uit onze woonkamers. Door de komst van sneller internet en betere streaming producten neemt de keuze in content in een rap tempo toe. Denk aan Netflix of online films/series huren via bijvoorbeeld Videoland. Maar wat te denken van onder andere HBO GO of  iTV van de KPN deze APP’s worden het nieuwe TV kijken. Maar de behoefte om onze eigen films, foto’s of andere media te kijken en/of luisteren blijft altijd bestaan. Denk aan die speciale beeld- of geluidsopname van jou favoriete artiest, die vindt je niet via Spotify, Apple Music of een van de andere streamingdienst en wat dan? Het enige antwoord is een multimedia speler.

De producten die deze online services kunnen afspelen zijn bijvoorbeeld SmartTV’s, AppleTV of andere producten. Op deze apparaten kun je de APP’s installeren die je wilt gaan gebruiken. Wat doen deze producten (nog) niet?

  • 4K streamen
  • 3D streamen
  • Dolby Atmos geluid
  • DTS-X geluid
  • Auro3D geluid
  • ieder video formaat
  • ieder audio formaat

video_steaming_intel_nuc_kodiVoor video streaming is de Intel NUC is zo’n multimediaspeler echter om aan alle bovenstaande opties te kunnen voldoen moet je wel de juiste kiezen en nog veel belangrijker de juiste software installeren. Ik gebruik KODI (voorheen XBMC) als software en gebruik Linux als besturing systeem in een uitgeklede versie zodat deze alleen maar de KODI functie heeft en daardoor betrouwbaar is. Een NAS of portable harddisk (USB3) is dan onze opslag. Voor de NAS is een snel bedraad netwerk een absolute vereiste.

video_streaming_MakeMKV softwareVoor video streaming van je eigen DVD’s en BluRays om te zetten in het populaire MKV video formaat is er voor zowel de Mac of PC een eenvoudig te gebruiken software tool: MakeMKV die je eerst 30 dagen gratis kan gebruiken en daarna pas hoeft te kopen. De probeer versie heeft geen beperkingen. Ik heb alleen maar ervaring met de Mac versie en ik kan daarbij vermelden dat de BluRays ook hun originele audiospoor behouden (getest met Dolby Atmos, DTS:X en Auro3D BluRay’s). Je film/concert en serie bibliotheek wordt op deze manier wel heel makkelijk en snel en met behoud van kwaliteit toegankelijk.

 

Tags: , , ,