luidspreker_opstelling_3D_audio

luidspreker opstelling

Er is altijd veel te doen over een luidspreker opstelling in een surround opstelling. Er is immers 5.1, 6.1, 7.1 en met de komst van de drie nieuwe 3D audio formaten, Dolby Atmos, DTS:X en Auro 3D wordt het voor vele er onduidelijk. Al deze standaarden hebben namelijk hun eigen kijk op hoe 3D audio moet worden opgesteld en met wat voor luidsprekers. Tijd om deze luidspreker opstelling eens te door breken om zo tot een goede universele oplossing te komen. Benieuwd? lees dan verder ik probeer het simpel te houden.

Doel en nut van 3D audio

luidspreker opstellingHiernaast ziet u een vergelijk van Atmos en Auro3D het doel is hetzelfde: geluid om ons heen creëren net als in het echte leven. Als we daar even bij stil staan wordt het een stuk makkelijker om tot de juiste luidspreker opstelling te komen. Als we het volgens het boekje doen van deze twee dan krijgen we heel veel luidsprekers en komen we ook tot de conclusie dat dit dan alleen mogelijk is met de Trinnov Altitude 3D processor met remapping. Dit is een fantastisch apparaat echter niet voor ieder budget weg gelegd dus op naar een alternatief.

Alternatief

luidspreker_opstelling_9.1_ITUOm van deze beide surround formaten te kunnen genieten zonder extreem veel luidsprekers te monteren en een keuze moeten maken welk formaat je voorkeur heeft is er door Gerben van Duyl van Procella de volgende 9.1 ITU cirkel bedacht. Simpelweg je woonkamer of ruimte schetsen en dit er over heen leggen en waar nodig wat schuiven.

De toevoeging van links- en rechts wide omringt de grote kloof tussen de linker en rechter scherm kanalen en zorgt zo voor een zeer mooie regelmatige volledige cirkel van luidsprekers en ontstaan allemaal op ongeveer een hoek van 45 graden, ideaal voor gladde surround sound bewegingen.

luidspreker_opstelling_3D_surround_1De reguliere en gelijke afstand van de top sprekers creëren een hoek van ongeveer 50 graden ideaal voor geloofwaardige “phantom images” tussen hen. Geluiden bewegen zich nu voor in een halve koepel van 3D-audio.

Meer weten neem dan contact met ons op.

Tags: , , , ,

Geef een reactie