Immersive 3DAudio

Nieuwe surround formaten

Er is altijd veel te doen over een surround luidspreker opstelling er is immers 5.1, 6.1 en 7.1. Met de komst de nieuwe immersive 3D audio formaten, Dolby Atmos, DTS:X en Auro3D wordt het voor vele erg onduidelijk. Al deze standaarden hebben namelijk hun eigen kijk op hoe 3D audio moet worden opgesteld. Tijd om deze luidspreker opstelling eens te door breken om zo tot een goede universele oplossing te komen. Benieuwd? lees dan verder ik probeer het simpel te houden.

Doel en nut van 3D audio

Hiernaast ziet u een vergelijk van Dolby Atmos en Auro3D. Het doel is hetzelfde: geluid om ons heen creëren net als in het echte leven. Als we daar even bij stil staan wordt het een stuk makkelijker om tot de juiste luidspreker opstelling te komen. Als we het volgens het boekje doen van deze twee dan krijgen we heel veel luidsprekers. We komen dan ook tot de conclusie dat dit dan alleen mogelijk is met de Trinnov Altitude processor. Dit is een fantastische High End processor echter bestaat het merendeel van de markt uit maximaal 11 kanaals versterkers/receivers. Dus daar ligt de focus op in dit artikel.

luidspreker opstelling

Alternatief

luidspreker_opstelling_9.1_ITU

Meer weten?

Benieuwd hoe dit klinkt met Procella Audio luidsprekers? Neem dan contact op met een van onze dealers.

luidspreker_opstelling_3D_surround_1

Om alle van alle surround formaten te kunnen genieten en niet meer dan 11 kanalen te gebruiken leg ik het simpel uit. Gerben van Duyl van Procella Audio de volgende 9.1 ITU cirkel bedacht. Simpelweg je woonkamer of ruimte schetsen en dit er over heen leggen en waar nodig wat schuiven. Klinkt simpel toch? Toch wat extra uitleg: bijna alle NIET Trinnov producten hebben een chip die beperkt is tot 11.1. In immersive 3D audio termen 7.1.4 of 9.1.2 maximaal. Wat houdt dit in?

7.1.4

Links, Center, Rechts, Surround links+rechts, Back surround links+rechts

LFE

Height voor links+rechts, Height achter links+rechts

9.1.2

Links, Center, Rechts, Wide links+rechts, Surround links+rechts, Back surround links+rechts

LFE

Height links+rechts

De toevoeging van links- en rechts wide omringt de grote kloof tussen de linker en rechter scherm kanalen en zorgt zo voor een zeer mooie regelmatige volledige cirkel van luidsprekers en ontstaan allemaal op ongeveer een hoek van 45 graden, ideaal voor gladde surround sound bewegingen.

De reguliere en gelijke afstand van de top sprekers creëren een hoek van ongeveer 50 graden ideaal voor geloofwaardige “phantom images” tussen hen. Geluiden bewegen zich nu voor in een halve koepel van 3D-audio.

De keuze tussen 7.1.4 en 9.1.2 hangt af van de ruimte en aantal zitplaatsen.

Beschikbaarheid (Movies / Games and Streaming

  • Dolby Atmos
  • DTS:X
  • Auro3D
dts-x-logo
Dolby-Atmos-brand-logo
Auro 3D_logo

Tags: , , , ,