geschiedenis home cinema

Geschiedenis home cinema

De geschiedenis home cinema begint in de jaren 20 toen verschenen de eerste films met geluid. Tot aan de jaren 70 waren de meeste films voorzien van mono geluid. In de jaren 70 verscheen Dolby Stereo in de theaters. Een van de belangrijkste films in Dolby Stereo was Star Wars. Door het toepassen van Dolby noise reductie op een 70mm film was de eerste soundtrack met 5.1 surround geboren een van de eerste films was Apocalypse Now in 1978. De kwaliteit standaard THX (Tomlinson Holman Experience) werd in 1983 geïntroduceerd met de film Star Wars: return of the Jedi. Dolby Digital vond in 1991 zijn intrede en daar was een van de belangrijkste films Batman returns. In 1993 kwam er een nieuwe standaard op de markt met de komst van Jurassic Park en wel DTS. Het grote verschil met Dolby Digital was dat de audio op een CD-rom werd opgenomen en zo de geluidskwaliteit in de cinema’s kon worden behouden doordat een film slijt en dus ook de audio kwaliteit achteruit gaat. Tevens verscheen er met de komst van de film Last action Hero het SDDS formaat van Sony met maar liefst 8 gescheiden kanalen. Pas in 2010 gingen we van 5.1 naar 7.1 met de film Toy Story 3. En in 2012 gaan we van kanaal gescheiden audio formaten naar object gebaseerde kanalen… Dolby Atmos.

Te technisch kijk de korte film hieronder! na 30 seconden wordt alles heel snel duidelijk

Ondanks dat het al weer bijna 100 jaar is geleden dat de eerste films met geluid er waren zijn er niet heel veel veranderingen geweest op het gebied van geluid. Doordat we nu van kanaal gescheiden oplossingen naar object gebaseerde oplossingen gaan opstaan er wel heel veel nieuwe mogelijkheden om tot een zeer realistische surround soundtrack te komen.

home cinema dolby atosHier een kleine opsomming van Blu-Ray films die onlangs verschenen zijn met een Dolby Atmos soundtrack.

  • Lucy
  • Mad Max fury road
  • Mission Impossible Roque Nation
  • Pixels
  • Terminator Genisys
  • Jong Wick
  • Everest

Tags: , , , ,